Το δεντρολίβανο, προέρχεται από την οικογένεια της μέντας και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες. Το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου έχει ξυλώδες άρωμα και θεωρείται βασικό αιθέριο έλαιο στην αρωματοθεραπεία.
Καταπολέμηση του γαστρεντερικού στρες
Το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από διάφορες γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως δυσπεψία, αέρια, κράμπες στο στομάχι, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Διεγείρει επίσης την όρεξη και βοηθά στη ρύθμιση της δημιουργίας της χολής, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην πέψη.
• Για να ανακουφιστείτε από τις παθήσεις του στομάχου: συνδυάστε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι βάσης, όπως λάδι καρύδας ή αμυγδάλου, με 5 σταγόνες έλαιο δεντρολίβανου και κάντε απαλό μασάζ με το μείγμα στην κοιλιά σας. Η τακτική εφαρμογή ελαίου δεντρολίβανου με αυτόν τον τρόπο αποτοξινώνει το συκώτι και προάγει την υγεία της χοληδόχου κύστης.
Ανακουφίζει από το στρες και το άγχος
Έρευνες δείχνουν ότι η απλή εισπνοή του αρώματος του αιθέριου ελαίου δεντρολίβανου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες στο αίμα σας. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης προκαλούνται από το στρες, το άγχος ή οποιαδήποτε σκέψη ή γεγονός που θέτει το σώμα σας σε κατάσταση «μάχης ή φυγής»!. Όταν το στρες είναι χρόνιο, η κορτιζόλη μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, οξειδωτικό στρες, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Μπορείτε να καταπολεμήσετε το στρες χρησιμοποιώντας έναν διαχύτη αιθέριων ελαίων ή ακόμα και εισπνέοντας πάνω από ένα ανοιχτό μπουκάλι.
• Σπρέι αρωματοθεραπείας κατά του στρες.
Σε ένα μικρό μπουκάλι ψεκασμού αναμείψτε 6 κουταλιές της σούπας νερό με 2 κουταλιές της σούπας βότκα και προσθέστε 10 σταγόνες λάδι δεντρολίβανου. Χρησιμοποιήστε αυτό το σπρέι το βράδυ στο μαξιλάρι σας για να χαλαρώσετε ή ψεκάστε το στον αέρα σε εσωτερικούς χώρους ανά πάσα στιγμή για να ανακουφιστείτε από το άγχος.
Μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή
Το έλαιο δεντρολίβανου έχει αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές ιδιότητες από τις οποίες μπορείτε να επωφεληθείτε κάνοντας μασάζ με το λάδι στην πληγείσα περιοχή. Αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι φορέα με 5 σταγόνες έλαιο δεντρολίβανου για να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική αλοιφή. Χρησιμοποιήστε το για πονοκεφάλους, διαστρέμματα, μυϊκούς πόνους ή πόνους, ρευματισμούς ή αρθρίτιδα. Μπορείτε επίσης να βυθιστείτε σε ένα ζεστό μπάνιο και να προσθέσετε μερικές σταγόνες λάδι δεντρολίβανου στη μπανιέρα.
Αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων
Το έλαιο δεντρολίβανου λειτουργεί ως αποχρεμπτικό όταν εισπνέεται, ανακουφίζοντας τη συμφόρηση του λαιμού από αλλεργίες, κρυολογήματα ή γρίπη. Η εισπνοή του αρώματος μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού λόγω των αντισηπτικών του ιδιοτήτων. Έχει επίσης αντισπασμωδική δράση, η οποία βοηθά στη θεραπεία του βρογχικού άσθματος.
• Χρησιμοποιήστε λάδι δεντρολίβανου σε ένα διαχύτη ή προσθέστε μερικές σταγόνες σε μια κούπα ή μια μικρή κατσαρόλα με βραστό νερό και εισπνεύστε τον ατμό έως και 3 φορές την ημέρα.
Συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ομορφιά των μαλλιών
Σύμφωμα με έρευνες το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου αυξάνει την τριχοφυία και ανάπτυξη νέων μαλλιών κατά 22%. Ο λόγος γιατί λειτουργεί διεγείροντας την κυκλοφορία του τριχωτού της κεφαλής, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μακρύτερων μαλλιών, την πρόληψη της φαλάκρας ή την τόνωση της ανάπτυξης νέων τριχών σε περιοχές με φαλάκρα. Το έλαιο δεντρολίβανου επιβραδύνει επίσης το γκριζάρισμα των μαλλιών, προάγει τη λάμψη και προλαμβάνει και μειώνει την πιτυρίδα, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό τονωτικό για τη συνολική υγεία και ομορφιά των μαλλιών.
Βελτιώνει τη μνήμη
Οι Έλληνες μελετητές είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούσαν αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου για να βελτιώσουν τη μνήμη τους πριν από τις εξετάσεις. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Neuroscience αξιολόγησε τη γνωστική απόδοση 144 συμμετεχόντων όταν χρησιμοποιούσαν λάδι δεντρολίβανου για αρωματοθεραπεία. Διαπίστωσε ότι το δεντρολίβανο ενίσχυε σημαντικά την ποιότητα της μνήμης και προκαλούσε πνευματική εγρήγορση. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Psychogeriatrics, εξέτασε τα αποτελέσματα της αρωματοθεραπείας με λάδι δεντρολίβανου σε 28 ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια και Αλτσχάιμερ και διαπίστωσε ότι οι ιδιότητές του μπορούν να αποτρέψουν και να επιβραδύνουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
• Προσθέστε μερικές σταγόνες λάδι δεντρολίβανου στη λοσιόν και εφαρμόστε το στο λαιμό σας ή χρησιμοποιήστε έναν διαχύτη για να αποκομίσετε τα ψυχικά οφέλη του αρώματος του ελαίου δεντρολίβανου. Όποτε χρειάζεστε μια ώθηση πνευματικής ενέργειας, μπορείτε ακόμη και να εισπνεύσετε πάνω από το μπουκάλι λάδι για να έχετε τα ίδια αποτελέσματα.
Καταπολεμήστε την κακή αναπνοή
Το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που το καθιστούν αποτελεσματικό για την καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως στοματικό διάλυμα απλά προσθέτοντας μερικές σταγόνες λάδι δεντρολίβανου στο νερό και ανακατεύοντάς το. Επίσης αποτρέπει τη συσσώρευση πλάκας, τερηδόνα και ουλίτιδα.
Θεραπεύει το δέρμα
Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του ελαίου δεντρολίβανου το καθιστούν επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή, η δερματίτιδα και το έκζεμα. Ενυδατώνει και θρέφει το δέρμα ενώ σκοτώνει τα βακτήρια. Αποτελεί εξαιρετική προσθήκη σε κάθε ενυδατική κρέμα.
• Προσθέστε μερικές σταγόνες στην ενυδατική κρέμα προσώπου κάθε μέρα για να αποκτήσετε μια υγιή λάμψη. Για τη θεραπεία προβληματικών περιοχών, αραιώστε 5 σταγόνες έλαιο δεντρολίβανου σε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι βάσης και εφαρμόστε το στο σημείο. Μη φοβάστε ότι θα κάνει το δέρμα σας πιο λιπαρό. στην πραγματικότητα, αφαιρεί την υπερβολική λιπαρότητα από την επιφάνεια του δέρματός σας.