Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία και ευεξία μας. Είναι απαραίτητος για τη διατήρηση μιας λείας, ελαστικής και λαμπερής επιδερμίδας και αυτό γιατί τη νύχτα το σώμα μας παράγει αυξητική ορμόνη (HGH), η οποία είναι απαραίτητη για την αναζωογόνηση του δέρματος. Στη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας καθαρίζει και αποτοξινώνεται, ενώ ο εγκέφαλος “ταξινομεί”, “αποθηκεύει” και “επεξεργάζεται” όλες τις πληροφορίες της ημέρας και μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το άγχος τηςκαθημερινότητας.
Tι συμβαίνει στο δέρμα μας σε διαφορετικές ώρες της νύχτας:
• Από τις 20:00 έως τις 23:00 είναι η ώρα για ενυδάτωση και τόνωση.
• Από τις 23:00 έως τις 3:00 είναι ώρα για διατροφή και αναγέννηση.
• Από τις 3 το πρωί έως τις 5 το πρωί είναι ώρα για ξεκούραση.
Η θερμοκρασία στο δέρμα αυξάνει το βράδυ, γεγονός που συμβάλλει σε μεγαλύτερη εφίδρωση. Η υγρασία από τον ιδρώτα βοηθά στην εξισορρόπηση της ενυδάτωσης του δέρματος, και βοηθά στην αποβολή όλων των περιττών ακαθαρσιών που συσσωρεύονται στην επιδερμίδα μας.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται θαμπό και άτονο. Η παρατεταμένη στέρηση ύπνου μπορεί να συμβάλει στη γήρανση του δέρματος, με περισσότερες λεπτές γραμμές, λιγότερη ελαστικότητα και λιγότερο ομοιόμορφο τόνο δέρματος.
Η συλλογή της Neal’s Yard Remedies “Frankincense Intense™” έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προλαμβάνει την γήρανση και καταπολεμά το άγχος. Είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι στοχεύει στα πρώιμα σημάδια γήρανσης, χάρις στο βιολογικό αιθέριο έλαιο Boswellia sacra (λιβάνι), το οποίο χρησιμοποιείται παραδοσιακά και για την προώθηση της χαλάρωσης.
Για πρόσθετη ενίσχυση της υγρασίας, δοκιμάστε να εφαρμόσετε το Frankincense™ Intense Hydrating Essence.
O ρόλος της κορτιζόλης
Η κορτιζόλη είναι μια από τις ορμόνες του στρες του σώματός μας. Όταν βρίσκεται σε ισορροπία, ξεκινάει υψηλότερα το πρωί, δίνοντάς μας την ώθηση της ενέργειας που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα επίπεδα κορτιζόλης θα πρέπει να μειώνονται ενώ τα επίπεδα μελατονίνης αυξάνονται, καθιστώντας μας ευκολότερο να χαλαρώνουμε για ύπνο. Κατά το τελευταίο στάδιο του ύπνου REM (Rapid Eye Movement), τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνονται περαιτέρω και το σώμα κρυώνει.
Η καφεΐνη, τα διεγερτικά και το στρες όλα αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης του σώματος. Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κορτιζόλη τα βράδια, καθιστώντας πιο δύσκολο να πέσουμε και να κοιμηθούμε, ακόμα κι αν νιώθουμε εξαντλημένοι.
Για να αποτρέψετε τις αυξήσεις της κορτιζόλης, αποφύγετε να τρώτε αργά και περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης, ιδιαίτερα προς το τέλος της ημέρας.
Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά το δέρμα, προκαλώντας φλεγμονές και προβλήματα κυκλοφορίας, τα οποία και τα δύο μπορούν να οδηγήσουν σε θαμπάδα και πρόωρα σημάδια γήρανσης. Για να προωθήσετε τη νυχτερινή χαλάρωση και να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης, ενσωματώστε τη συλλογή μας Frankincense Intense™ στο βραδινό τελετουργικό περιποίησης της επιδερμίδας σας. Είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι γεμίζει και λειαίνει το δέρμα, ενώ το λιβάνι χαλαρώνει.
Μελατονίνη: η ορμόνη του ύπνου
Η μελατονίνη μας βοηθά να μπούμε στην ήρεμη κατάσταση που χρειαζόμαστε για να βοηθήσουμε να επιτύχουμε ξεκούραστο ύπνο. Είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που συνδέονται με τη γήρανση του δέρματος και την υπερμελάγχρωση. Το φυσικό φως του ήλιου βοηθά το σώμα να παράγει μελατονίνη και διατηρεί τον κιρκάδιο ρυθμό σε συγχρονισμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο το πρωί, οπότε το να αφιερώσετε χρόνο για μια βόλτα πριν την εργασία στη φύση ή ένα φλιτζάνι τσάι στον κήπο είναι εξαιρετική πρακτική. Είναι επίσης καλή ιδέα να αποφύγετε τα μπλε και φωτεινά φώτα LED το βράδυ, γι’ αυτό προσπαθήστε να τα αλλάξετε με φωτισμό χαμηλότερου επιπέδου ή κεριά.
Πως μπορούμε να βελτιώσουμε φυσικά τον ύπνο;
Δοκιμάστε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας, τροφές και τα βότανα που ενισχύουν τη σεροτονίνη και σταδικά θα δείτε βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου σας.
• Ωμό κακάο
• Ashwagandha
• Βαλεριάνα
• Βαλσαμόχορτο
• Κρόκος
• Ξηρούς ακαρπούς
• Μπανάνες
• Βύσσινο
Νυχτερινή Ρουτίνα Περιποίησης
Βήμα 1: Χρησιμοποιήστε φυσικές θεραπείες για να παραμείνετε ήρεμοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και για καλύτερο ύπνο τη νύχτα.
Βήμα 2: Το κύρο ντους, μετά από ένα ζεστό μπάνιο, βοηθά το σώμα να αναγνωρίσει ότι είναι ώρα για ύπνο.
Βήμα 3: Αλλάξτε διάθεση με την βοήθεια της αρωματοθεραπείας
Αρωματίστε το δωμάτιό σας με το οργανικό σπρέι Goodnight Pillow Mist πριν τον ύπνο και ανάψτε ένα από τα ηρεμιστικά κεριά μας με ανακουφιστικό τριαντάφυλλο και γεράνι.
Βήμα 4: Διαλογιστείτε πριν από τον ύπνο.
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τα Remedies to Roll Meditation για να βοηθήσετε την πρακτική σας.
Βήμα 5: Δημιουργήστε ένα νυχτερινό τελετουργικό περιποίησης για να υποστηρίξετε την ολονύκτια επανόρθωση του δέρματος.
Ο βραδινός ορός “Beauty Sleep Overnight Treatment” της Neal’s Yard Remedies, xάρη στις ιδιότητες αναζωογόνησης που δίνει το απόσταγμα από βολβό αμαρυλλίδας, στη λειαντική επίδραση ενός τριπεπτιδίου και στην αντιοξειδωτική και θρεπτική δράση του ελαίου από σπόρια σταφυλιού, δίνει στο δέρμα όψη και αίσθηση πλήρους ενυδάτωσης, αναπλήρωσης και ανανέωσης!