Ο ευκάλυπτος προέρχεται από ένα μεγάλο γένος με περισσότερα από 500 διαφορετικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αν και κάποια από τα πιο διαδεδομένα είδη μπορούν να βρεθούν σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία. Στην Ελλάδα βρίσκουμε το είδος Ευκάλυπτος ο σφαιρικός (Eucalyptus Globulus) που φτάνει σε ύψος τα 80 μέτρα και εισήχθη στη χώρα, από τον βοτανολόγο και λόγιο Θεόδωρο Ορφανίδη το 1862. Ο ευκάλυπτος έχει την ιδιότητα να απορροφά πολύ νερό και γιαυτό είναι ιδανικός για φύτευση κοντά σε έλη και βάλτους. Επίσης η ιδιότητά του να απομακρύνει τα κουνούπια βοηθά στην καταπολέμηση των ασθενειών που αυτά μεταφέρουν. Εκτός από τα κουνούπια, λειτουργεί απωθητικά και για άλλα έντομα όπως μύγες, ψείρες και ψύλλους.
Από το ανθοφόρο δέντρο του ευκαλύπτου παράγεται το ευκαλυπτέλαιο, ένα θερμαντικό και αντισηπτικό λάδι, που ανακουφίζει από πόνους και επουλώνει μικρές πληγές όπως άφθες, κοψίματα και τσιμπήματα από έντομα.
Δρα ως αντισηπτικό
Βάλτε αραιωμένο έλαιο Eucalyptus globulus της Neal’s Yard Remedies στο δέρμα, για να αντιμετωπίσετε μολύνσεις, πληγές, έρπη και τσιμπήματα εντόμων. Επίσης χρησιμεύει ως εντομοαπωθητικό και θεραπεύει μυκητιάσεις, όπως πόδι του αθλητή.
Ανακουφίζει από τον πόνο
Χρησιμοποιήστε ευκαλυπτέλαιο για την αντιμετώπιση ρευματισμών και αρθρίτιτδας, ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα είναι σε έξαρση λόγω κρύου ή υγρασίας. Προτείνουμε το Εucalyptus Salve της Neal’s Yard Remedies μια τονωτική, αντισηπτική και θερμαντική αλοιφή για το κρύωμα.
Τονώνει τη συγκέντρωση κα τη μνήμη
Το ευκαλυπτέλαιο έχει δροσιστική δράση και ανακουφίζει από την κούραση, τους πονοκεφάλους και την αδυναμία. Όταν καίγεται ή εξατμίζεται σε δωµάτια µε αρρώστους μπορεί να καθαρίσει τον αέρα και να επισπεύσει την ανάρρωση. Επίσης είναι τονωτικό και έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία αποσυμφορίζοντας τη συναισθηματική ένταση.
Για την ξηροδερμία..: Πολλά προϊόντα φροντίδας μαλλιών και της επιδερμίδας περιέχουν εκχύλισμα φύλλων ευκαλύπτου, επειδή μειώνει την ξηρότητα, τη φαγούρα και το ξεφλούδισμα.
Ανακουφίζει από τους χρόνιους πόνους: Το εκχύλισμα των φύλλων χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων λόγω διαστρεμμάτων ή καταπόνησης. αρτηριακής πίεσης εντός μισής ώρας.