Η ροδόχρους ακμή είναι μια πάθηση που προκαλεί «κοκκίνισμα» του δέρματος με ορατά αιμοφόρα αγγεία, που εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο. Μαζί με την ερυθρότητα, μπορεί να υπάρχει δυσφορία στο δέρμα όπως κάψιμο και κνησμός, σε συνδυασμό με μικρά εξογκώματα που μπορεί να θεωρηθούν εσφαλμένα ως ακμή. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι ροδόχρου ακμής που έχουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα που επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των ματιών και των βλεφάρων.

Τι προκαλεί έξαρση της ροδόχρους ακμής;

Το άγχος, η διατροφή, οι ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας, η ζέστη, τα φάρμακα και ορισμένες ιατρικές παθήσεις είναι μερικές από τις πιο κοινές.

Απλά βήματα για να αντιμετωπίσετε τη ροδόχρους ακμή;

  • Μείνετε ενυδατωμένοι και πίνετε άφθονο νερό
  • Ακολουθήστε μια πλήρη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιφλεγμονώδη τρόφιμα
  • Να κοιμάστε άφθονο και καλής ποιότητας
  • Μειώστε το άγχος
  • Ασκηθείτε τακτικά (σημειώστε ότι η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει έξαρση)
  • Αποφύγετε τις ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας
  • Αποφύγετε την έντονη ζέστη και την έκθεση στον ήλιο
  • Μειώστε την έκθεση σε τοξίνες
  • —Χρησιμοποιήστε φυσικά συστατικά στο δέρμα

Πώς να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια για τη ροδόχρου ακμή

Επειδή οι εξάρσεις της ροδόχρου ακμής μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, είναι καλύτερο εάν χρησιμοποιείτε τοπικά αιθέρια έλαια να το κάνετε σε πολύ χαμηλές αραιώσεις. Ενώ τα αιθέρια έλαια περιέχουν όντως μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες, οι υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να είναι ερεθιστικές για το δέρμα.

Συνιστάται να ξεκινήσετε με μια συντηρητική αραίωση 0,25% έως 0,5%. Αυτό ισοδυναμεί με 1-2 σταγόνες αιθέριου ελαίου για κάθε 1 κουταλιά της σούπας έλαιο βάσης..

Diffusers

Ωστόσο, η τοπική χρήση αιθέριων ελαίων δεν είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να ωφελήσει τη ροδόχρου ακμή. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα αιθέρια έλαια σχετίζονται με τη βελτίωση της διάθεσής σας ή τη μείωση του άγχους, μπορείτε να επιλέξετε ένα ή περισσότερα για διάχυση όταν αισθάνεστε υπερβολικό στρες.

Υδρολύματα

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάτι ακόμα πιο απαλό από τα αιθέρια έλαια στο δέρμα σας, τότε προτιμήστε τα  υδρολύματα. Φτιάχνονται από το νερό που περισσεύει κατά την απόσταξη των αιθέριων ελαίων. Τα υδρολύματα είναι σημαντικά λιγότερο ισχυρά και είναι ακόμη πιο ήπια για το δέρμα, ωστόσο περιέχουν πολλά οφέλη. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή σπιτικών τόνερ ή ομίχλης για το πρόσωπο.

Τα καλύτερα αιθέρια έλαια για τη ροδόχρου ακμή

Η χρήση αιθέριων ελαίων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενσωματώσετε φυσικά συστατικά στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας και υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους τα αιθέρια έλαια μπορούν να είναι ευεργετικά για τη ροδόχρου ακμή.

Αιθέρια έλαια για τη ροδόχρου ακμή

  1. Λεβάντα

Η λεβάντα είναι ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται για την περιποίηση του δέρματος. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητεςπου το καθιστούν κατάλληλη επιλογή για χρήση για τη ροδόχρου ακμή όταν το δέρμα είναι φλεγμονώδες και ερεθισμένο.

  1. Χαμομήλι

Περιέχει επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για την αντιμετώπιση της φλεγμονής.

  1. Ελίχρυσος

Το Helichrysum είναι μια πρωταρχική επιλογή για την περιποίηση του δέρματος. Το ελίκρυσμα περιέχει εντυπωσιακές αντιφλεγμονώδεις και άλλες ιδιότητες  που το καθιστούν χρήσιμο για χρήση στο δέρμα. Μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα αιθέρια έλαια στις περισσότερες συνθέσεις περιποίησης της επιδερμίδας.

  1. Tea Tree

Το δέντρο τσαγιού είναι ένα αιθέριο έλαιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε κατάσταση. Ωστόσο, είναι επίσης ιδιαίτερα ευεργετικό για το δέρμα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν αντιμετωπίζετε τη ροδόχρου ακμή.

Πολλοί άνθρωποι φροντίζουν να το κρατούν στα φυσικά κιτ πρώτων βοηθειών τους για τα πάντα, από τσιμπήματα ζωύφιου μέχρι εγκαύματα, κοψίματα, πληγές και πολλά άλλα. Περιέχει πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αντιβακτηριακών, αντιμυκητιασικών και αντιφλεγμονωδών επιδράσεων, και μπορεί να βοηθήσει τον κνησμό, το ερεθισμένο, ακόμη και το τραυματισμένο δέρμα.

  1. Τριαντάφυλλο

Το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου όχι μόνο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ήρεμοι, αλλά είναι επίσης ιδιαίτερα γνωστό  για τα οφέλη του στο δέρμα. Πολλοί πιστεύουν ότι το ροδέλαιο έχει εξαιρετικές αντιγηραντικές ιδιότητες, αλλά ξέρατε ότι το τριαντάφυλλο περιέχει επίσης ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες για τα κοινά μικρόβια του δέρματος; Αυτό το καθιστά μια καλή επιλογή για τον καθαρισμό του δέρματος και την απομάκρυνση των βακτηρίων που μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή και στις εξάρσεις της ροδόχρου ακμής.

  1. Γεράνι

Το γεράνι είναι ένα άλλο αιθέριο έλαιο που είναι ευεργετικό για μια σειρά από δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ροδόχρου ακμής. Περιέχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι εξαιρετικό για την εξισορρόπηση της υγείας του δέρματος. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν επίσης το άρωμα του γερανιού ηρεμιστικό, κατάλληλο για εκείνες τις στιγμές που αισθάνονται άγχος.