Απομονώθηκε πρώτη φορά από τον Ούγγρο φυσιολόγο Albert Szent-Györgyi de Nagyrápolt το 1927, ο οποίος και βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ ιατρικής για αυτή του την ανακάλυψη το 1937! Η βιταμίνη C ή αλλιώς L-ασκορβικό οξύ είναι ευρύτατα γνωστή για τις πολυάριθμες ιδιότητές της, καθιστώντας την έτσι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που συμβάλλει στην προστασία του δέρματος από τη γήρανση, που μπορεί να προκαλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την υπεριώδη και την υπέρυθρη ακτινοβολία. Και ενώ οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει τη βιταμίνη C με το κρυολόγημα ή με ένα καλό πρωινό ήρθε η στιμγή να αποκαλύψουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε τη μέγιστη προστασία και να απολαύσουμε τα οφέλη της βιταμίνης C είναι να την εφαρμόσουμε απευθείας στο δέρμα! Αυτό συμβαίνει επειδή όταν τρώμε, πίνουμε χυμούς ή συμπληρώματα βιταμίνης C, το δέρμα μας λαμβάνει μόνο ένα μικρό κλάσμα από τα οφέλη της. Ωστόσο, η βιταμίνη C σε μορφή ορού, επιτρέπει στο δέρμα μας να απορροφήσει περισσότερο από αυτήν και με πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Ο ορός βιταμίνης C, όπως το Vitamin C Brightening Booster από τη νέα Skincare σειρά της Neal’s Yard Remedies εφαρμόζεται πρωί και βράδυ, μετά τον καθαρισμό και την τόνωση. Μια μελέτη μάλιστα συνιστά την εφαρμογή ορού βιταμίνης C κάθε οκτώ ώρες! Αφού εφαρμόσουμε έναν ορό (serum) με βιταμίνη C, μπορούμε να συνεχίσουμε με την κρέμα ημέρας – μπορούμε ακόμα να αναμείξουμε τον ορό με την κρέμα μας – και ένα αντηλιακό που θα χαρίσουν στην επιδερμίδα μας ακόμα μεγαλύτερη προστασία.
Τα προϊόντα που επιλέγουμε θα πρέπει να έχουν συγκέντρωση L-ασκορβικού οξέος 10-20% και pH 2,5-3,5 για να είναι αποτελεσματικά.
Παρόλο που ο ορός βιταμίνης C δεν υποκαθιστά το αντηλιακό (στην πραγματικότητα, η ευαισθησία στον ήλιο αυξάνεται με τη χρήση), τα δύο μαζί μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα για να ενισχύσουν την προστασία του δέρματος από πιθανές βλάβες.

Οφέλη ορού βιταμίνης C
• μειώνει τις ρυτίδες
• προστατεύει το κολλαγόνο και αυξάνει την παραγωγή
• βοηθά στην επούλωση των πληγών
• βοηθά στην προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία
• μειώνει την υπερμελάγχρωση
• εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος
• φωτίζει την επιδερμίδα
• δρα σαν θωράκιση κατά της ρύπανσης και άλλων ελεύθερων ριζών

Τι προσέχουμε σε έναν ορό βιταμίνης C
• Μορφή: L-ασκορβικό οξύ
• Συγκέντρωση: 10–20 τοις εκατό.
Εάν έχετε ξηρό, αφυδατωμένο ή ευαίσθητο δέρμα, είναι προτιμότερο να επιλέγετε ελαφρύτερους ορούς βιταμίνης C δηλαδή που έχουν λιγότερο από 20% L-ασκορβικό οξύ, ειδικά εάν επιθυμείτε να εφαρμόζετε τη βιταμίνη C δύο φορές την ημέρα.
• Συνδυασμός συστατικών: L-ασκορβικό οξύ, τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε) ή γλουταθειόνη, φερουλικό οξύ.
Kοιτάξτε προσεκτικά την ετικέτα και αναζητήστε βιταμίνες C και E, ή L-ασκορβικό οξύ και τοκοφερόλη αντίστοιχα, στη λίστα των συστατικών. Για παράδειγμα η βιταμίνη Ε σταθεροποιεί τη βιταμίνη C για μέγιστη προστασία του δέρματος. Ένα άλλο αντιοξειδωτικό, που ονομάζεται γλουταθειόνη είναι επίσης σύμμαχος με τη βιταμίνη C στην προστασία της επιδερμίδας. Στη συνέχεια, ελέγξτε για την ύπαρξη φερουλικό οξέος, το οποίο βοηθά στη μείωση του επιπέδου του pH της βιταμίνης C κάτω από 3,5 τοις εκατό, ώστε το δέρμα σας να μπορεί εύκολα να απορροφήσει όλα τα οφέλη!
• Συσκευασία: Σκούρα ή φιμέ γυάλινα μπουκάλια Η έκθεση στον αέρα, το φως και τη θερμότητα μπορεί να υποβαθμίσουν τις διότητες του ορού! Σημαντικό είναι επίσης η συκευασία να έχει σταγονόμετρο και όχι αντλία αέρα.

Έχει ημερομηνία λήξης η Vitamin C;
Πολλοί οροί είναι κίτρινοι, αλλά αν το προϊόν πάρει μια καφέ ή σκούρα πορτοκαλί απόχρωση, ήρθε η ώρα να τα πετάξετε γιατί έχει χαλάσει. Εάν ο ορός σας ξεκινά διαυγής και γίνεται κίτρινος, αυτό είναι επίσης ένα σημάδι ότι είναι οξειδωτικός και θα είναι λιγότερο αποτελεσματικός!

Κάντε μια δοκιμή!
Η βιταμίνη C είναι ως επί το πλείστον ασφαλής στη χρήση, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως τσούξιμο, ερυθρότητα, ξηρότητα ή κιτρινωπό αποχρωματισμό. Όπως με κάθε νέο προϊόν, δοκιμάστε πρώτα ένα patch test πριν από την πλήρη εφαρμογή.