Τα οφέλη του ύπνου είναι ιδιαίτερα σημαντικά και συμπτώματα όπως η εξάντληση, μειωμένη σωματική δραστηριότητα και πνευματική ικανότητα είναι αποτέλεσμα της στέρησης ύπνου. Ο λιγοστός ύπνος συνδέεται συχνά με μικρότερη ζωή, υπάρχουν πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Επιπλέον, ο καλός ύπνος επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας, σε σωματικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο. Η έλλειψη ύπνου δεν μας αποσυντονίζει μόνο και μας χαλάει το κέφι αλλά μπορεί να παίξει ρόλο και στην κατάθλιψη, καθώς αυξάνει το στρες και απορρυθμίζει τη συναισθηματική μας σταθερότητα. Αν δεν κοιμάστε αρκετά μέσα στην εβδομάδα, το να αναπληρώσετε τον ύπνο που χάσατε με πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο δεν είναι καλό. Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία και ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Μια καλή στρατηγική για αρχή είναι να βάλετε στόχο να κοιμάστε και να ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα εφαρμόζοντας 5 απλούς τρόπους για να κοιμηθείτε καλύτερα.
1.Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια
H επιλογή και σωστή χρήση οργανικών αιθέριων έλαιων, όπως το αιθέριο έλαιο Δάφνης ή το αιθέριο έλαιο Βετιβέρ της Neal’s Yard Remedies, μπορεί να αποτελέσουν την καλύτερη λύση για έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.
Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για έναν καλό ύπνο, αλλά ίσως δεν γνωρίζατε ότι και το αιθέριο έλαιο μαντζουράνας ηρεμεί και καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της νευρικής έντασης καθώς και της υπερκινητικότητας. Συνδυάστε τα αγαπημένα σας αιθέρια έλαια προσθέτοντας 3 έως 4 σταγόνες σε έναν από τους ατμοποιητές της Made by Zen και εξασφαλίστε στον εαυτό σας ένα βαθύ ύπνο.
2.Φάτε μια κουταλιά μέλι & αλάτι
Ο συνδυασμός αυτών των δύο απλών συστατικών, που βρίσκουμε σε κάθε κουζίνα, είναι το κλειδί για έναν υπέροχο βραδινό ύπνο. Τα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν στο μέλι ενισχύουν ελαφρώς την ινσουλίνη, η οποία επιτρέπει στην τρυπτοφάνη, την ένωση που μας προκαλεί υπνηλία, να φτάσει στον εγκέφαλό μας πιο εύκολα! Το αλάτι βοηθάει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, ακριβώς ό,τι χρειάζεστε για έναν ξεκούραστο ύπνο. Καταναλώστε ½ κουταλάκι του γλυκού μέλι με λίγο αλάτι περίπου 20 λεπτά πριν τον πνο.
3.Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον ύπνου
Αφαιρέστε όλο το τεχνητό φως από το υπνοδωμάτιο, όπως κινητό, τάμπλετ, τηλεόραση ή ξυπνητήρια. Διατηρήστε το δωμάτιο και τη θερμοκρασία του σώματός σας δροσερά. Κοιμηθείτε ελαφριά ντυμένοι ακόμα και γυμνοί, γεγονός που θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα τα βράδια από ό,τι όταν είστε τυλιγμένοι με θερμαινόμενες κουβέρτες και υποστρώματα. Επενδύστε σε ένα υπέροχο στρώμα και μαξιλάρια που καλύπτουν τις ανάγκες του σώματό σας. Ψεκάστε 1 -3 φορές τον χώρο και 1-2 φορές το μαξιλάρι σας με το Goodnight Pillow Mist της Neal’s Yard Remedies.
4.Κάντε ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο
Ένα ζεστό μπάνιο, πριν τον ύπνο, προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός και δημιουργεί αυτό το γλυκό αίσθημα υπνηλίας. Χαλαρώστε για 20 λεπτά στην μπανιέρα, περίπου μιάμιση ώρα πριν προγραμματίσετε να πάτε για ύπνο.
5.Το κόλπο της αναπνοής 4 – 7 -8
Όταν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, δοκιμάστε την άσκηση αναπνοής 4-7-8: εισπνεύστε από τη μύτη σας για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατήστε την αναπνοή σας για επτά δευτερόλεπτα και εκπνεύστε από το στόμα σας για οκτώ δευτερόλεπτα, κάνοντας έναν ήχο σαν “βουητό”. Επαναλάβετε μέχρι να νιώσετε ότι φθάνετε σε μια κατάσταση ξεκούρασης. Αυτή η τεχνική αναπτύχθηκε από τον ειδικό στον ύπνο, MD Andrew Weil’s και σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσετε αν το να μετράτε προβατάκια δεν σας οδηγεί πουθενά!