Η απάντηση είναι όχι! Οι περισσότερες ράβδοι σαπουνιού που παράγονται στο εμπόριο περιέχουν συνθετικούς παράγοντες αφρισμού, τεχνητά χρώματα διάφορα μείγματα χημικών. Aντίθετα το οργανικό σαπούνι περιέχει συστατικά που δεν έχουν παραχθεί με ζιζανιοκτόνα, χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα.

Το δέρμα μας είναι πορώδες και απορροφητικό. Η χρόνια χρήση προϊόντων με χημικά φορτία οδηγεί το σώμα στην αποθήκευση βλαβερών χημικών ουσίων γεγονός που μπορεί δημιουργήσει διάφορα προβλήματα ακόμα και σοβαρές ασθένειες.

Τα περισσότερα οργανικά σαπούνια είναι απαλλαγμένα από τη σκληρότητα, που σημαίνει ότι δεν ελέγχονται σε ζώα. Τα μη οργανικά σαπούνια συνήθως δεν περιέχουν γλυκερίνη (παράγοντα ενυδάτωσης). Τα οργανικά συστατικά καλλιεργούνται χωρίς χημικά και φυτοφάρμακα, τα οποία και τα δύο μπορούν να μολύνουν την παροχή νερού, τον αέρα και το έδαφος. Στην αγορά μπορεί να αναζητήσει και να βρει κανείς μια σειρά από φυσικά, βιολογικά και χειροποίητα σαπούνια που ναι μεν κοστίζουν περισσότερο όμως η διαφορά είναι ότι αυτές οι πλάκες σαπουνιού είναι πραγματικά καλές για το δέρμα και είναι φιλικές για τον πλανήτη, όπως τα σαπούνια της Neal’s Yard Remedies: Geranium & Orange Soap, το Lavender & Tea Tree Soap και το Wild Rose Soap.

Πως φτιάχνεται ένα σαπούνι;

Ό,τι είναι χειροποίητο δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και καλό για την επιδερμίδα.

Τρεις είναι οι διαδικασίες παρασκευής σαπουνιού. Η πιο σύνηθης διαδικασία είναι η “melt & pour”. Στο εμπόριο βρίσκει κανείς κιτ λιωσίματος που μπορεί να αγοράσει για να φτιάξει, ακόμα και με τη βοήθεια των παιδιών του, χαριτωμένα σχήματα σαπουνιού. Αυτά τα σαπούνια είναι γενικά διαφανή με βάση τη γλυκερίνη. Δεν είναι τόσο επιβλαβή (συνήθως), αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο!

Οι άλλες δύο μέθοδοι είναι η «θερμή» και η «ψυχρή διαδικασία». Η μέθοδος της θερμής διεργασίας χρησιμοποιεί θερμότητα αφού έχει πραγματοποιηθεί η διαδικασία σαπωνοποίησης, ενώ η μέθοδος ψυχρής διαδικασίας όχι. Η μέθοδος της ψυχρής διαδικασίας απαιτεί περισσότερο χρόνο, αλλά είναι αναμφίβολα η καλύτερη μέθοδος για την παραγωγή σαπουνιών υψηλότερης ποιότητας Οι πλάκες σαπουνιού ψυχρής διαδικασίας κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ελαίων ή λιπών και αλυσίβας. Όταν η αλυσίβα αλληλεπιδρά με τα έλαια ή τα λίπη, δημιουργεί γλυκερίνη και όλες οι καυστικές ιδιότητες της αλυσίβας αφαιρούνται κατά τη διαδικασία σαπωνοποίησης. Ο τύπος των ελαίων και των λιπών που χρησιμοποιούνται κάνουν τη διαφορά στο πόσο σκληρή ή απαλή καταλήγει να είναι η πλάκα σαπουνιού και πόσο καλά αφρίζει.

Τα ψιλά γράμματα…

Όταν αγοράζετε ένα σαπούνι, διαβάστε την ετικέτα για “ψεύτικα” χρώματα και αρώματα! Συνήθως μπορείτε να το καταλάβετε από τη ζωντάνια, όσο πιο φωτεινό είναι ένα σαπούνι π.χ. ροζ ή μπλε κ.λπ. τόσο πιο πιθανό είναι να είναι χημικό χρώμα. Αναζητήστε σαπούνια που γίνονται με πραγματικά αιθέρια έλαια που εξάγονται από φυτά τα οποία είναι ασφαλή και θεραπευτικά, όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Εάν η ετικέτα λέει απλά “άρωμα” ή “parfum ” είναι πιθανότατα ένα ψεύτικο συνθετικό άρωμα.

Σε ορισμένα  σαπούνια αναγράφεται ο τίτλος «κατασκευασμένα με φυσικά συστατικά» ή «βιολογικά συστατικά». Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι μόνο τα σαπούνια που φέρουν ετικέτα ως “πιστοποιημένο βιολογικό” ή “100% βιολογικό” περιέχουν πραγματικά φυσικά συστατικά.

Κοινά συστατικά που μπορείτε να συναντήσετε στα οργανικά σαπούνια:

  • Αλόη
  • Μέντα
  • Λάδι καρύδας
  • Βούτυρο Καριτέ
  • Κανέλα
  • Μέλι
  • Γάλα
  • Ελαιόλαδο
  • Αιθέρια Έλαια
  • Μαροκινός Κόκκινος Άργιλος

Συνθετικά πρόσθετα για να αποφεύγετε:

  • Αντιβακτηριακά triclosan & τρικλοκαρβάνη
  • Tetrasodium EDTA (αμφιλεγόμενο συντηρητικό από φορμαλδεϋδη & κυανιούχο νάτριο)
  • TEA (Triethanolamine – ρυθμιστής PH),
  • Προπυλενογλυκόλη
  • βουτυλενογλυκόλη (πετροχημικές υγραντικές ουσίες)
  • DEA
  • SLS & SLES (απορρυπαντικοί αφριστικοί-πυκνωτικοί παράγοντες)
  • PARABENS (ενοχοποιημένα συντηρητικά)
  • πετροχημικά & παραφινέλαια
  • Ιsopropyl Alcohol (διαλύτης, παράγωγο πετρελαίου)
  • Isothiazolinone (αμφιλεγόμενο συντηρητικό)

 

Τι ισχύει…

Το Σεπτέμβριο του 2016 η ανώτατη υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποφάσισε να απαγορεύσει την τρικλοζάνη και την τρικλοκαρβάνη, χημικές ουσίες, που παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποτελούν πηγή τοξικών και καρκινογόνων ουσιών όπως οι διοξίνες και το χλωροφόρμιο, και τις συναντάμε σε περισσότερα από 2.000 προϊόντα καθημερινής χρήση. Την ίδια χρονιά, τον Ιανουάριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε απόφαση στην οποία αναφέρεται ότι δεν επιτρέπει τη χρήση της τρικλοζάνης σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Η τρικλοζάνη χρησιμοποιείται συχνότερα στα υγρά σαπούνια και η τρικλοκαρβάνη στα σαπούνια με μορφή μπάρας. Οι χημικές αυτές ουσίες χρησιμοποιήθηκαν αρχικά από τους χειρουργούς για να πλένουν τα χέρια τους πριν από χειρουργικές επεμβάσεις αλλά η χρήση τους επεκτάθηκε από τους κατασκευαστές σε μια πληθώρα βασικών προϊόντων (π.χ. στοματικό διάλυμα, απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων, πιπίλες μωρού κ.άλ.).

Σήμερα, οι έρευνες δείχνουν ότι είναι προτιμότερο να πλένουμε συχνά και καλά τα χέρια μας με απαλό σαπούνι κάτω από τρεχούμενο νερό για την αποφυγή λοιμόξεων και τη διασπορά μικροβίων. Στην αντίθερη μπορεί κανείς να καθαρίσει τα χέρια του με απολυμαντικά που βασίζονται στο αλκοόλ, τα οποία όμως έχουν περιεκτικότητα σε αλκοόλη τουλάχιστον 60%, όπως το New Natural Defence Hand Spray της Neal’s Yard Remedies.