Πάνω από 10.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Πολλά από αυτά όμως δεν είναι τόσο “αθώα”.

Το δέρμα μας αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Μας προστατεύει, ρυθμίζει τη θερμοκρασία μας και είναι έντονα απορροφητικό. Δηλαδή ό,τι απλώνουμε στο σώμα μας (σαμπουάν, μαλακτική, λοσιόν, οροί, προϊόντα μακιγιάζ, αρώματα. κ. άλ.) τελικά περνά και μέσα από αυτό. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και την Εθνική Νομοθεσία, όλες οι εταιρείες καλλυντικών είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στις ετικέτες των προϊόντων τους, όλα τα συστατικά που περιέχονται σ’ αυτά. Πριν επιλέξουμε ένα καλλυντικό και το προσθέσουμε στο καλάθι μας είναι σημαντικό να ξέρουμε να διαβάζουμε την ετικέτα του αναγνωρίζοντας ποια από τα συστατικά είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό μας. Σας παρουσιάζουμε δέκα (10) από τα πιο κοινά και δημοφιλή χημικά συστατικά που συναντάμε στις ετικέτες των καλλυντικών.
1. ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΜΟΝΟ/ΔΙΑΙΘΑΝΟΛΑΜΙΝΗΣ (MEA / DEA DERIVATIVES)
Ένα είδος επιφανειοδραστικής ουσίας (τασιενεργής ουσίας) που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αφρού. Αυτά τα παράγωγα σχετίζονται με γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Εφιστήστε την προσοχή σας στο Cocamide Dea, το Limolemide Dea και το Oleamide όταν αγοράζετε σαπούνι, σαμπουάν και αφρόλουτρο.
2. EDTA (αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ)
Ένας ισχυρός μεταλλικός, ιοντικός χηλός που αφαιρεί τις προσμίξεις και εξισορροπεί τη σύσταση με σκοπό την αποτροπή από το να χαλάσει. Επειδή αυτοί δεν βιοδιασπούνται εύκολα, χρησιμοποιούμε βιοδιασπώμενες εναλλακτικές με παρόμοιο αποτέλεσμα. Προσέξτε το EDTA σε λίστες συστατικών.
3. Parabens (παραβένες)
Συνθετικά συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Υπάρχουν πολλές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την οιστρογόνο δραστηριότητά τους. Προσέξτε για λέξεις που τελειώνουν σε «paraben», όπως «Methylparaben» στους καταλό-γους των συστατικών.
4. Phalates (φθαλικοί εστέρες)
Χρησιμοποιούνται σαν πλαστικοποιητές για τη δημιουργία ευελιξίας στα σπρέι μαλλιών και τα βερνίκια νυχιών ή σαν διαλύτης για να σταθεροποιήσει το άρωμα ενός προϊόντος. Μερικοί φθαλικοί εστέρες είναι πολύ τοξικοί κι έχουν απαγορευτεί από τα προϊόντα της Ε.Ε.. Προσέξτε το φθαλικό διμεθυλεστέρα και τον φθαλικό διαιθυλεστέρα για την αποφυγή φθαλικών ενώσεων.
5. Silicones (Σιλικόνες)
Πρόκειται για συνθετικά, παραγόμενα μαλακτικά που χρησιμοποιούνται συχνά σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών και δέρματος, για να δημιουργούν μία απαλή υφή. Για να μιμηθούμε το αποτέλεσμα, χρησιμοποιούμε φυτικά έλαια, βούτυρα κεριά. Προσέξτε για λέξεις που τελειώνουν σε «-thicone» και «-oxane» για την αποφυγή των σιλικόνων.
6. Genetically Modified Ingredients – GMO
(γενετικά τροποποιημένα συστατικά – ΓΤΟ)
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους δεν είναι αρκετά γνωστές. Πολλά GMO είναι σχεδιασμένα να αντέχουν σε φυτοφάρμακα υψηλών επιπέδων, αλλά προτιμάμε να υποστηρίζουμε τη βιολογική καλλιέργεια, αποφεύγοντας τα αγροχημικά απόβλητα και την προστασία της άγριας φύσης. Να έχετε στο νου σας στα προϊόντα «χωρίς ΓΤΟ».
7. Synthetic Fragrances (συνθετικές αρωματικές ουσίες)
Συχνά στις λίστες συστατικών «κρύβονται» πίσω από τη λέξη «άρωμα» ή «αρωματική ουσία». Μερικά συνθετικά αρώματα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία και άσθμα. Χρησιμοποιούμε 100% καθαρά αιθέρια έλαια για να δίνουν φυσικό άρωμα στα προϊόντα ομορφιάς μας. Επιλέγουμε να σας παραθέτουμε τα αιθέρια έλαιά μας ξεχωριστά, ώστε να σας δείξουμε ότι είναι φυσικά έλαια (αντί να τα κατονομάζουμε όλα μαζί ως «μείγμα»)
8. BHT (βουτυλ-υδροξυτολουόλιο)
Αυτό το συστατικό που παράγεται από πετρέλαιο, χρησιμοποιείται για να αποτρέψει την οξείδωση των προϊόντων. Δεν είναι επισφαλές συστατικό και είναι πιθανό να είναι καρκινογόνο. Επίσης, είναι τοξικό για το υδάτινο περιβάλλον. Αντί αυτού, χρησιμοποιούμε πλούσια σε βιταμίνες συστατικά για να δημιουργήσουμε ένα παρόμοιο αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα. Προσέξτε το BHT στις λίστες συστατικών
9. Mineral Oil (Ορυκτέλαια)
Το συναντάμε συχνά στα βρεφικά έλαια και βάλσαμα. Το ορυκτέλαιο παράγεται από το πετρέλαιο (έναν μη ανανεώσιμο πόρο, από κάποια ρυπογόνα βιομηχανία). Τα προϊόντα μας περιέχουν μία θρεπτική βάση ηλιέλαιου. Για να αποφύγετε το ορυκτέλαιο, προσέξτε το Paraffinum Liquidum και τη Βαζελίνη (Petrolatum)
10. Triclosan (Τρικλοσάνη)
Ένα αντιμικροβιακό και αντιμυκητιακό συντηρητικό που χρησιμοποιείται συχνά σε αποσμητικά, στοματικά διαλύματα και οδοντόκρεμες. Είναι πιθανό να μπορεί να παίξει ρόλο στην αντοχή των αντιβιοτικών στα βακτήρια. Αντί αυτού, χρησιμοποιούμε συστατικά που παράγονται από λαχανικά, πχ. ο καθαρισμός του σικιμικού οξέως (shikimic acid) για τα ρολό αποσμητικά μας. Προσέξτε την τρικλοσάνη στις λίστες συστατικών.