To λιβάνι αποτέλεσε τη βάση της παγκόσμιας σημερινής βιομηχανίας αρωμάτων. Η λέξη perfume (άρωμα) προέρχεται από τη λατινική λέξη per fumum, που σημαίνει “δια μέσω καπνού”. Παρόλα αυτά δεν ήταν μόνο μια ευχάριστη μυρωδιά ή ένα προϊόν πολυτέλειας. Ούτε και οι μυθικές του ιδιότητες περιορίζονταν στις θεραπευτικές του δυνατότητες. Στην παραδοσιακή ιατρική πολλών λαών από την Περσία μέχρι την Κίνα, το λιβάνι θεωρούταν αποτελεσματικό κατά της πανούκλας, της λέπρας και σε ένα μεγάλο αριθμό σε άλλες σοβαρές ασθένειες.

Στην αρχαία Αίγυπτο, η αλοιφή που αποστάζονταν από τη ρητίνη χρησιμοποιούταν για προστασία κατά της γήρανσης. Όλοι έπρεπε να το έχουν, από την Κλεοπάτρα – καθώς πήγαινε να συναντήσει τον Αντώνιο, υπήρχαν  θυμιατήρια σε κάθε παρουσία της- μέχρι Ρωμαίους αυτοκράτορες, που διέθεταν πάνω το μισό τους μισθό για να εφοδιαστούν με αυτό.

Λόγω της μακροχρόνιας συσχέτισής του με θρησκευτικές τελετουργίες, ο καπνός του λιβανιού χρησιμοποιείται στην προσευχή σε πολλές θρησκείες, ενώ το ίδιο το λιβάνι θεωρείται εδώ και χιλιάδες χρόνια “ιερό”.

Τα γαλακτοειδή σταγονίδια της ρητίνης, ‘τα μαργαριτάρια της ερήμου’, όπως αποκαλούνται στην Αραβία, ξεχειλίζουν από τους φλοιούς των δέντρων λιβανιού.

Περιέχουν σε αφθονία πλούσια πτητικά λάδια, τα οποία απελευθερώνουν ένα λεπτό άρωμα. Η αισθησιακή αλλά και η κατανυκτική του μυρωδιά σχετίζεται  με  τελετουργία, θεραπεία, προσευχή και ηρεμία. Στους ναούς των Σουμέριων, ο ευωδιαστός λευκός καπνός του λιβανιού αναδεύονταν πριν από 4.500 χρόνια. Για χιλιετίες, αυτή η κολλώδης ρητίνη, που προερχόταν από ζαρωμένα, αντιπαθητικά στην όψη, μικρά δέντρα που μεγάλωναν σε άγονες περιοχές και ημι-ερήμους, ήταν τόσο σημαντική για την οικονομία της Αραβίας όσο είναι σήμερα το πετρέλαιο.

Αναγεννητικές ιδιότητες

Ιστορικά, τα πρώτα προϊόντα με άρωμα ήταν ενυδατικές αλοιφές και κρέμες περιποίησης, καθώς και αρωματικές πούδρες και λάδια. Τα αρωματικά υγρά παρασκευάστηκαν αργότερα, τα οποία περιείχαν και ρητίνη σαν του λιβανιού. Το αιθέριο έλαιο λιβανιού έχει βαθιά αναγεννητικές ιδιότητες για το δέρμα και κάτω από το δυνατό ήλιο της αρχαίας Αιγύπτου, το αφυδατωμένο δέρμα ενυδατώνονταν με θεραπευτικές μάσκες – σύμφωνα με τα ιερογλυφικά – που υπόσχονταν ότι εξαφανίζουν τις ρυτίδες ή ότι μετατρέπουν έναν ώριμο άνδρα σε νεαρό. Ένα ευχάριστο, εάν όχι παράξενο έθιμο ήταν να χρησιμοποιούν κώνους από λίπος βοδιού καπνισμένο με αρωματικά όπως το λιβάνι. Τα φορούσαν σαν μικρά στέμματα κάτω από περούκες κατά τη διάρκεια του ζεστού απογεύματος, όπου και έλιωναν, δημιουργώντας ρυάκια πάνω από τους γυμνούς ώμους και έτσι  αποκαθιστούσαν το ηλιοκαμένο δέρμα.

Νεότερες  Έρευνες

Το λιβάνι έχει βρεθεί ότι περιέχει φυσικά μονοτερπένια, τα οποία έχουν αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και στυπτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ακόμη στο παραδοσιακό ινδικό αγιουβερδικό σύστημα ιατρικής για τον έλεγχο της ρευματικής- και όστεο- αρθρίτιδας. Πρόσφατα, έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές που χρησιμοποιούν το λιβάνι σε αρκετές χώρες. Για παράδειγμα, στην Ινδία η ελκώδης κολίτιδα και το βρογχικό άσθμα έχουν ελαττωθεί ενώ τεστ στην Ιαπωνία και στην παραδοσιακή ιατρική του Σουδάν δείχνουν ότι το λιβάνι έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στον ιό C της ηπατίτιδας. Στην Αίγυπτο, έχει παρατηρηθεί ότι το λιβάνι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ στις ΗΠΑ, ότι έχει την δυνατότητα να επιδιορθώνει το DNA.  Στις μέρες μας, στον δυτικό κόσμο, οι ιατροί και οι επαγγελματίες υγείας, χρησιμοποιούν το λιβάνι για μεγάλο εύρος παθήσεων και κυρίως για αυτές που σχετίζονται με το στρες. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και μπορεί να χαλαρώνει ασθενείς, να επιβραδύνει την αναπνοή και χρησιμοποιείται στη θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας ενώ η αποχρεμπτική του ιδιότητα καθαρίζει από τις βλέννες και την καταρροή. Οι αντισηπτικές του ιδιότητες θεραπεύουν τη λαρυγγίτιδα και την ιγμορίτιδα ενώ έχουν ωφέλιμα αποτελέσματα στα έλκη, τα αποστήματα, τις πληγές και σε τραυματισμένο δέρμα. Οι αναγεννητικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου βοηθούν στο έκζεμα, στην ακμή, στις ραγάδες, και στο άτονο ώριμο δέρμα. Οι απεκκρίσεις και οι αιμορροΐδες θεραπεύονται με λιβάνι όπως και οι πόνοι της περιόδου και οι κυστίτιδες.

Neal’s Yard Remedies: το “σπίτι του Λιβανιού”

Το σπίτι του Λιβανιού

Από τα αγαπημένα  προϊόντα, η ενυδατική κέρμα με Λιβάνι Frankincense Hydrating Cream, είναι ένα χαρακτηριστικό  παράδειγμα της τεχνογνωσίας και της καινοτομίας στην τήξη της δύναμης των φυτών. Παρασκευασμένη για να διατηρεί το δέρμα φρέσκο και μαλακό ενώ μειώνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών, η ενυδατική κρέμα με Λιβάνι, έχει ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες.Σε μία ανεξάρτητη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κένσινγκτον στο Λονδίνο, το μοναδικό μίγμα από αποστάγματα φυτών έχει αποδειχτεί ότι περιέχει 16 αντιοξειδωτικά και είναι παρασκευασμένο έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότητα του κάθε συστατικού ξεχωριστά.

Έτσι, συνεχίζει να κερδίζει βραβεία κάθε χρόνο, εμπνέοντας ολόκληρη τη σειρά αναγέννησης με Λιβάνι και αναμφισβήτητα η Neal’s Yard Remedies έχει γίνει γνωστή σαν το “σπίτι του Λιβανιού”. Ανακαλύψτε όλη την αντιγηραντική σειρά της Neal’s Yard remedies με Λιβάνι.