Αύξηση λιπαρότητας, μελάγχρωση, ραγάδες και ιδιαίτερα ξηρό δέρμα… Η επιδερμίδα στην εγκυμοσύνη δεν είναι πάντοτε το ίδιο λαμπερή για όλες τις μέλλουσες μαμάδες. Ωστόσο μπορείτε να διατηρήσετε υπό έλεγχο μερικά από τα πιο κοινά δερματικά προβλήματα της εγκυμοσύνης ακολουθώντας κάποιες βασικές συμβουλές και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα.

Αλλαγές στον τόνο του δέρματος

Η αύξηση των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της ορμόνης διέγερσης των μελανοκυττάρων (MSH) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορoύν να οδηγήσουν σε μελάγχρωση του δέρματος. Μια πάθηση που ονομάζεται μέλασμα (γνωστή και ως «μάσκα εγκυμοσύνης») είναι ο αποχρωματισμός του δέρματος, ειδικά γύρω από τη μύτη, το άνω χείλος και το μέτωπο ως αποτέλεσμα ορμονικών ανωμαλιών. Η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς οι ακτίνες UV ενισχύουν την εμφάνιση της μελάγχρωσης. Προτιμάτε τα σκιερά σημεία, μεγάλα καπέλα και χρησιμοποιήστε ένα φυσικό αντηλιακό χωρίς χημικές ουσίες (αγαπάμε το Wild Rose Moisturising SPF 30 της Neal’s Yard Remedies) όταν εκτίθεστε στον ήλιο.

Λιπαρή επιδερμίδα

Το εξαιρετικά λιπαρό δέρμα και τα εξανθήματα είναι κοινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η χρήση μιας μάσκας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μελάγχρωσης, απομακρύνοντας τα σκούρα νεκρά κύτταρα στο δέρμα των κηλίδων, αποκαλύπτοντας ένα νέο υγιές δέρμα. Σας προτείνουμε τo πολυβραβευμένο Wild Rose Beauty Balm της Neal’s Yard Remedies.

Tip: Αποφύγετε τη χρήση μακιγιάζ με βάση το λάδι, καθώς επιδεινώνει την κατάσταση

Ξηρό δέρμα

Όταν τα επίπεδα των ορμονών αρχίσουν να μεταβάλλονται τότε το υδρολιπιδικό φράγμα του δέρματος – δηλαδή το προστατευτικό στρώμα νερού, λίπους και κεριού που σχηματίζεται στις κορυφές της επιδερμίδας – μπορεί να εξασθενήσει και να σχηματίσει «τρύπες” σε ορισμένα σημεία. Η υγρασία εξατμίζεται πιο γρήγορα μέσα από αυτές τις «τρύπες» από την επιφάνεια του δέρματός, αφήνοντας ένα ξηρό, σκασμένο και με αίσθηση κνησμού δέρμα.

Ίσως τώρα την περίοδο της εγκυμοσύνης χρειαστεί να αλλάξετε το κανονικό σας καθαριστικό με ένα απαλό που δεν στεγνώνει και διατηρεί την υγρασία στην επιδερμίδα σας, όπως το Sensitive Soothing Cleansing Milk της Neal’s Yard Remedies.

Tips: Να καταναλώνετε άφθονο νερό, να χρησιμοποιείτε υγραντήρα τη νύχτα γεγονός που θα σας ανακουφίσει από την αίσθηση ξηρότητας, ενώ εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο με πλιγούρι βρώμης.

Ραγάδες

Μακριές, λεπτές ραγάδες εμφανίζονται σταδιακά στις «κοιλίτσες» που μεγαλώνουν και τεντώνουν το δέρμα καθώς αναπτύσεται το βρέφος. Εντάξτε στην καθημερινότητα σας ένα απαλό μασάζ στην επιδερμίδά σας με ένα υπέροχο λάδι σώματος όπως το mother’s massage oil της Neal’s Yard Remedies. Δώστε προσοχή σε όλα τα μέρη που μεγαλώνουν. συμπεριλαμβανομένων τoυ στήθους, των γοφών, των γλουτών και των μηρών. Ιδανικό είναι και το mother’s balm της Neal’s Yard Remedies, μια μη αρωματισμένη ενυδατική σύνθεση, πλούσια σε λιπαρά οξέα, που διατηρεί την ελαστικότητα της επιδερμίδας, προλαμβάνει τις ραγάδες και καταπραΰνει το αίσθημα δυσφορίας που μπορεί να προκαλέσει η έντονη διάταση στην οποία βρίσκεται το δέρμα.

Αφαιρέστε τις τοξίνες

Την περίοδο της εγκυμοσύνης δώστε περισσότερο βάρος και προσπαθήστε να αποφύγετε όλα εκείνα τα χημικά συστατικά που βρίσκονται σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος.

Μεταξύ αυτών τα: parabens, φορμαλδεΰδη, τολουόλιο, φθαλικές ενώσεις, χλωριούχο αλουμίνιο, χημικά αντηλιακά και διυδροξυακετόνη (DHA) κ. άλ. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες απαλλακτείτε από τις τοξίνες και προτιμήστε πιο ασφαλή προϊόντα για εσάς και το μωρό σας.